Påsk-rea: Andas lättare denna vår med våra certifierade luftrenare SE ERBJUDANDE
Påsk-rea: Andas lättare denna vår med våra certifierade luftrenare

Är luftföroreningar dåligt för dina ben?

Dålig luftkvalitet har ett stort antal obehagliga hälsokonsekvenser, såsom astma, minskad fertilitet hos män och hjärtkärlsjukdomar. Men ny forskning har också riktat fokus på ett annat problem: en ökning av risken för att utveckla benskörhet.

Forskningen

Ett team av forskare från Columbia University’s Mailman School of Public Health, Northwestern University och andra institutioner genomförde två studier som tittade på förhållandet mellan komponenter i luftföroreningar, som förhöjda nivåer av partiklar och osteoporos, ett tillstånd som resulterar i spröda och svaga ben och en större risk för frakturer.

Ökar förekomsten av benfrakturer

I studien publicerad av The Lancet analyserade forskare osteoporosrelaterade sjukhusintag bland 9,2 miljoner Medicare-användare i Nordöstra USA från 2003 till 2010. Resultaten: Även en liten ökning av koncentrationer av små partiklar är associerad med en ökning av benfrakturer hos äldre vuxna. Forskningen dokumenterade också att det finns en särskilt hög antagningsgrad för benfraktur i låginkomstsamhällen.

Korrelationen

Studien, som utvärderade 692 medelålders män med låg inkomst, fann att individer som bodde i områden med högre mängd små partiklar och koncentrationer av svart kol, en del av luftföroreningar från bilutsläpp, hade lägre nivåer av ett hormon som reglerar kalciumnivåerna och återuppbyggnad av ben. Som studien antyder är partiklar kända för att orsaka systemisk oxidativ skada och inflammation. Forskare föreslår att denna egenskap hos partiklar i synnerhet kan påskynda benförlust och öka risken för benfrakturer.

Frakturer och osteoporos

Osteoporos är den vanligaste orsaken till frakturer hos äldre. Det finns cirka två miljoner osteoporosrelaterad e benfrakturer per år i USA, vilket resulterar i 20 miljarder dollar i direkta hälsokostnader per år. Konsekvenserna är allvarliga: Förutom att potentiellt avsluta en individs förmåga att leva självständigt ökar risken för död med så mycket som 20 procent.

Finns det något du kan göra för att skydda dig själv? Givetvis. Många läkare säger att du kan försöka förhindra benskörhet med regelbunden träning med vikter och en diet rik på kalcium och vitamin D. Dessutom är ett sätt att minska mängden partiklar i ditt hem att använda en smart luftrenare med ett HEPA-filter, som Coway luftrenare.

Har du några frågor?
Kontakta oss.

Låt oss hålla kontakten

Prenumerera för att få de senaste nyheterna och exklusiva Coway erbjudanden..