Säg adjö till pollensymptom med Coways Get ready for Summer-rea TILL RABATTERNA

Kan din matta göra dig sjuk?

Rätt mattor kan lägga till en extra dos mysighet i ett rum. Och under kalla vintermånader kan det ge extra isolering och värme. Men det kan också skada ditt hems luftkvalitet genom att fånga föroreningar och allergener och släppa ut skadliga flyktiga organiska föreningar (VOC) i luften. Om du väljer att ha mattor i ditt hem måste du vara särskilt försiktig med hur du underhåller dem.

En samlingsplats för allergener

Ett sätt att mattor kan skada luften är att fånga ett utbud av allergener och patogener, från dammkvalster och mögelsporer till damm och husdjursallergener, som alla kan utlösa allergiska reaktioner. Dessutom kan giftiga gaser i luften hålla fast vid små partiklar som sätter sig i mattan och kan bli luftburna under även vardagliga aktiviteter, som när människor går på mattan.

VOC-avsändare

Material i mattor, stoppning och lim kan också frigöra flyktiga organiska ämnen och skadliga partiklar. Lim som används för att fästa mattor på golvet innehåller ofta bensen, en särskilt skadlig VOC. Hälsoeffekterna av dessa ämnen kan inkludera huvudvärk, yrsel och andra symtom. De har också kopplats till allvarligare tillstånd som kognitiv försämring.

Håll ditt hem friskt

Noggrant underhåll och förebyggande åtgärder är väsentliga för att avvärja de potentiellt skadliga hälsoeffekterna av mattor. Dammsug flera gånger i veckan med ett HEPA-filter och rengör mattan en gång om året med kemtvätt. Undvik också att lägga ner mattor i badrum och ingångar – eftersom de ofta är fuktiga är de troligen bra miljöer för mögel. Om du skaffar nya mattor kan du försöka rulla ut dem och luftas ut i ett väl ventilerat område i 72 timmar och använda lim som innehåller låga nivåer av flyktiga organiska ämnen. Dessutom kan en smart luftrenare med HEPA-filter, som Coway luftrenare, hjälpa till att eliminera skadliga partiklar och allergener från luften.

Har du några frågor?
Kontakta oss.

Låt oss hålla kontakten

Prenumerera för att få de senaste nyheterna och exklusiva Coway erbjudanden..